Friday, October 11, 2019

Am gasit tratamentul pentru o boala delicata


Pitiriazisul intruneste mai multe boli dermatologice ce au in comun leziuni care seamana cu acele cruste care apar in cazul matretii, fara semne clare de inflamatie.

Conform medicilor dermatologi, exista mai multe tipuri de pitiriazis printre care pitiriasis alba, pitiriasis rosea, pitiriasis rubra pilaris, pitiriasis versicolor.

Pitiriasis rosea este de fapt o eruptie cutanata care incepe cu o pata mare circulara sau ovala pe piept, abdomen sau spate, care poate avea pana la 10 centrimetri.

DoctorMit ne spuna ca exista unele forme de pitiriazis care provoaca mancarime, iar in ceea ce priveste tratamentul, exista anumite medicamente care pot ameliora simptomele.
Foarte rar apar complicatii ale pitiriazisului, insa atunci cand apar, se manifesta prin mancarime severa sau chiar pete care raman dupa ce eruptia s-a vindecat.

Bogdan Ivanescu de la DoctorMit ne spune ca pitiriazisul apare dupa o infectie bacteriana, virala sau fungica. Pitiriazisul apare si din cauza unui sistem imunitar foarte slabit, o infectie puternica sau expunerea la un mediu cu caldura si umiditate excesiva. Descuamarea pielii poate aparea si ca o cauza a unei predispozitiii genetica.

Pitiriazisul alb al fetei se caracterizeaza prin pete rotunde si ovale, hipopigmentate pe fata, brate, gat sau umeri. Sunt de culoare fie roz deschis, fie albe. De cele mai multe ori, leziunile sunt eritematoase.
Aceasta forma de pitiriazis este asiptomatica, insa poate aparea mancarimea. De cele mai multe ori apare la copii si la adolescenti, iar cauza este necunoscuta. In cazul in care pielea este foarte uscata, expunerea la soare poate contribui la aparitia acestei probleme dermatologice.

Pitiriasis rosea apare sub forma de eruptii, leziuni de culoarea somonului, care la inceput sunt discrete, iar apoi ajung sa deranjeze estetic. Petele au forma ovala, cu scuame fine in interiorul marginilor bine delimitate. Aceasta forma de pitiriazis incepe cu o singura pata pe spate sau pe tors, fiind de forma ovala si care are aproximativ 2-10 centrimetri in diametru. Incidenta pentru aceasta forma este intre 15 si 40 de ani, cu precadere primavara si toamna. Exista posibilitatea sa apara un prurit.

Pitiriazis rubra pilaris este o boala cronica care se caracterizeaza prin papule cornoase foliculare, placi scuamoase si ingrosarea pielii palmelor si talpilor.

Pitiriazis versicolor apare in partea superioara a trunchiului si pe brate, iar transpiratia favorizeaza boala. Leziunile tegumentare pot fi albe in zonele expuse si maronii pe zonele acoperite, de obicei cu margini delimitate. In cazul in care sunt frecate se pot forma si cruste. Este o boala fungica care se intalneste in zonele tropicale unde temperature si umiditatea sunt ridicate.

In cazul in care esti unul dintre pacientii cu aceasta afectiune, citeste despre cum potitrata pitiriazul.
Sunt unele situatii in care afectiunea se poate vindeca de la sine, iar pruritul in cazul in care nu este sever, poate fi atenuat cu ultraviolete, artificiale sau naturale. In cazul in care leziunile persista, tratamentul consta in aplicarea de medicamente antifungice sau de corticosteroizi pe pielea afectata.
O alta metoda de tratament este cu medicatie antihistaminica pentru reducerea mancarimilor. Corticosteroizii administrati oral sunt folositi doar in cazul in care mancarimea este foarte severa.

Puteti afla mai multe din urmatorul videoclip DoctorMIT:




No comments:

Post a Comment